Kalendář akcí na rok 2020

31.12.2020 00:00

 

VVH 25.1.2020

MASOPUST 1.2.2020

HASIČSKÝ BÁL 27.3.2020

BRIGÁDY, TRÉNINKY MH červen - červenec - říjen - prosinec

SOUSTŘEDĚNÍ S MH - Tábor Rubena 20.8.2020 - 23.8.2020

OSLAVY VÝROČÍ 125 let založení sboru 26.9.2020

 

Zpráva o činnosti SDH v Kostelecké Lhotě za rok 2020

 

25. ledna se konala v Hostinci U Hubálků Valná hromada. Hlavní body programu: volba nového složení výboru sboru, plán akcí pro rok 2020 pořádaných sborem.

 

V únoru jsme společně s místními Lhoteckými spolky opět uspořádali Masopustní průvod v obci Kozodry, Koryta a Kostelecká Lhota.

V obci Kozodry se sešlo mnoho zajímavých masek a veřejnost, která se přišla podívat, se zapojila společně do průvodu. Zahájení a povolení k průvodu nám předal místostarosta Města Kostelce pan starosta František Kinský, Po místních zastavení jsme všichni společně tančili, zpívali a Masopustní veselí jsme zakončili v místním Hostinci U Hubálků. Akce byla zdokumentovaná panem Josefem Němcem a paní Radkou Málkovou.

 

V březnu jsme zahájili přípravy na konání Hasičského bálu, zajistili jsme dopravu kolektivu MH na první soutěž Hasičské ligy mládeže Provozská uzlovačka. Vzhledem k nařízení vlády při první vlně covid-19 - zákaz konání veškerých kulturních a společenských akcí, Hasičský bál byl zrušen, mimo jiné i veškeré další aktivity sboru. Členové sboru se zapojili do distribuce dezinfekčních prostředků a ochranných roušek poskytnutých Městem Kostelec starším spoluobčanům. Dobrovolní hasiči rozvezli poskytnutý materiál místním občanům v obcích Kozodry, Koryta a Kostelecká Lhota.

 

Duben. Naplánované brigády v jarním období vzhledem se vyvíjející nepříznivé situaci byly přesunuty na pozdější termín. Činnost sboru byla nadále pozastavena.

 

V červnu po uvolnění nouzového stavu nařízeném vládou jsme uskutečnili brigádu u hasičské zbrojnice, úklid garáže a jejího okolí, kontrolu a údržbu požární techniky, včetně dokončení terénu předpřipravené plochy z podzimu pro usazení plechové garáže pro uskladnění požárního sportovního materiálu dětského kolektivu MH. Ke konci června, jsme mladým hasičům zajistili při pravidelných schůzkách převoz techniky pro tréninky v požárním sportu k nádrži pod lesem.

 

Červenec. Tradiční soutěž Letní vodní hrátky se vzhledem k trvající nepříznivé situaci nekonala. Na konci července se nám podařilo dokončit realizaci usazení plechové garáže.

 

Srpen. Během prázdnin od 20.8. do 23.8. náš sbor s vedoucími mládeže uspořádal čtyřdenní soustředění v táboře Rubena Potštejn pro dětské kolektivy z okolních sborů. Cílem soustředění bylo posílit vědomosti, znalosti v oblasti požární ochrany a disciplín ze Závodu požární všestrannosti a Hry Plamen. Celkem se zúčastnilo 25 dětí ze sborů Kostelecká Lhota, Doudleby a ostatní ne hasičské děti, které měly zájem strávit společný víkend s hasiči.

Konec prázdnin pak přinesl krátkou pauzu.

 

V září byly obnoveny pravidelné tréninky mladých hasičů a příprava na nový ročník Hasičské ligy mládeže 2020/2021 a zahajovacího Okresního kola Hry Plamen. Dětem jsme zajistili dopravu na soutěž Lukavický braňáček.

26. září jsme uspořádali u hasičské zbrojnice oslavy 125 let výročí založení sboru SDH Kostelecká Lhota. Hlavním bodem programu oslav bylo slavnostní žehnání sv. Floriána. Požehnání a krátkého zamyšlení nad současným stavem společnosti se ujal farář z kostelecké farnosti p. Mgr. Ing. Vladimír Handl.

Poděkováním za činnost s kolektivem Mladých hasičů doplnil celou komorní slavnost bývalý senátor JUDr. Miroslav Antl, zástupci okresního sdružení hasičů Rychnov nad Kněžnou, zástupci pozvaných sboru SDH Doudleby nad Orlicí, SDH Kvasiny. Starostka sboru Jaroslava Kytlíková krátce zhodnotila historické skutečnosti vlastního založení sboru, poděkovala všem za účast a podporu. Dětský kolektiv předvedl ukázku z disciplíny hry Plamen štafetu dvojic.

 

V říjnu jsme zajistili dopravu hlídek starších žáků a mladších žáků na zahajovací Závod požární všestrannosti v Bystrém v Orlických horách. Bohužel toto byla opět poslední aktivní činnost celého sboru.

 

V prosinci se konala poslední brigáda v hasičské zbrojnici, zazimovala se požární technika.

 

Dovolte mi ještě několik údajů o počtu členů našeho sboru.

K 31.12.2020 měl sbor celkem 51 členů, ukončení členství 3 členů.

 

Závěrem bych chtěl poděkovat všem aktivním členům za odvedenou práci ve sboru.

Přes uspěchanou dobu a neustálých opatření nouzového stavu nařízeného vládou proti šíření nákazy covid-19 se nám podařilo některé body z plánu činnosti uskutečnit.

 

Děkujeme Městu Kostelec nad Orlicí za podporu v činnosti sboru, za možnost čerpat různé dotace pro činnost sboru a kolektivu mládeže. Okresnímu sdružení hasičů za možnost čerpání dotace MŠMT.

 

Děkujeme našim sponzorům a příznivcům za jejich finanční i materiální pomoc.

 

Vám všem chci popřát pevné zdraví, mnoho štěstí a spoustu životního elánu v novém roce 2021. A hlavně, buďte negativní! :-)

Martin Kundrát

Výkonný výbor SDH Kostelecká Lhota